311A7984-Edit.jpg
 

SERVITØRFAGET

En servitør skal sørge for at gjestene får en skikkelig god opplevelse. Og da snakker vi om langt mer enn å være hyggelig. Gode servitører skal kunne både servering og mat. De presenterer alt fra enkle pastaretter til 10-retters menyer. Aller helst klarer servitøren å få gjestene til å synes at hver enkelt rett smaker enda bedre.

 
 
 
 

Typiske arbeidsoppgaver for en servitør

Vanlige arbeidsoppgaver for servitøren er å anbefale mat og drikke i kombinasjon. Det betyr blant annet at du må ha god kjennskap til hvilken vin som passer til ulike matretter. Servitøren tar imot bestillinger, gir bestillingene videre til kjøkkenet og serverer gjestene. Servitøren har også ansvar for oppdekking av serveringslokalet. Enkel pynt på et 4-mannsbord er kanskje ikke så utfordrende, men det krever god fagkunnskap å dekke til kongelig middag med 120 gjester!

Det er servitøren som møter kundene

Som servitør er du serveringsstedets ansikt utad. Du skal yte profesjonell service, servere mat og drikke og sørge for at hver enkelt gjest er fornøyd. Dine egenskaper som servitør har mye å si for kundenes helhetsinntrykk, og om de synes maten er god eller ikke.

Innblikk i noen av våre medlemsbedrifter

Restauranten Rive Gauche er en av våre medlemsbedrifter. Se hva daglig leder Hilde, servitør Natalie og kokkelærling Lone forteller om bransjen og forholdet til opplæringskontoret i lærlingetiden.

Britannia Hotel er en av våre medlemsbedrifter. Se hva Executive Head Chef Espen, servitørlærling Joakim og resepsjonslærling Stine forteller om erfaringer og muligheter i bransjen.

 

Jobbmuligheter for servitører

Servitører arbeider på serveringssteder som restauranter, hoteller, puber, barer, cruisebåter, nattklubber, kafeer og i selskapslokaler. Du kan jobbe både i Norge og i utlandet.

  • • Yte god service og beherske ulike serveringsmetoder
    • Dekke og dekorere til ulike temaer og anledninger
    • Kjenne til menyens sammensetning og tilberedningsmetoder
    • Gjøre rede for kvalitet og bruksområder for øl, vin, brennevin og alkoholfrie alternativer samt kaffe og te
    • Sørge for en høy hygienisk standard i arbeidet

  • • Aktuelle lover og regler
    • Klagebehandling
    • Ulike typer verktøy og tekniske hjelpemidler

  • • God fysikk
    • Gode fagkunnskaper
    • Håndverksmessig dyktighet
    • Gode samarbeidsevner

 
 
 
Smilet er den korteste avstanden mellom to mennesker
— Victor Borge
 
 

Servitør ledige læreplasser

Sjekk gjerne også ut andre godkjente lærebedrifter.

Det er ikke sikkert at disse har ledige læreplasser for øyeblikket, men det kan kanskje være lurt å ta kontakt med de likevel.