311A6639-Edit.jpg
 

ERNÆRINGSKOKKEFAGET

 
 

Ernæringskokker jobber ofte på store institusjoner hvor det er spesielle krav til maten som lages. I én ende har vi sykehus hvor måltidene skal tilpasses en mengde sykdommer, og hvor pasientene kanskje må lokkes til å spise. I motsatt ende er organisasjoner som Forsvaret, med friske og godt trente mennesker som spiser mye.

Typiske arbeidsoppgaver for en ernæringskokk

Ernæringskokken må være god på effektiv og hygienisk produksjon av store mengder mat. De skal også lage mat som gir positive opplevelser til både friske og syke. Det er stor forskjell på hva du serverer til en pasient som plages med kvalme og dårlig appetitt, og hva som fungerer for en topptrent fallskjermjeger. Særlig innenfor helsesektoren er ernæringskokken viktig for at måltidene skal bli gode og næringsrike.

Økonomi gir begrensninger som kokken må levere innenfor

Som ernæringskokk vil du ta hånd om det daglige arbeidet på kjøkkenet. Du må vite hva som skal til for å få til godt utseende, lukt, smak og konsistens på maten. Ofte er det begrensninger på hvor mye penger som skal brukes på hvert måltid. Derfor arbeider kokkene gjerne tett sammen med kostøkonomer for å planlegge ukemenyer.

Et yrke som blir stadig mer aktuelt

Yrket har utviklet seg i takt med at ernæring og helse har fått mer oppmerksomhet. Velsmakende mat som ser innbydende ut, og flinke kokker som får pasientene til å spise mer, blir lagt merke til. Hvilken mat vi spiser, og hvordan den tilberedes, sees nå i sammenheng med god helse.

Jobbmuligheter som ernæringskokk

Det finnes svært gode jobbmuligheter innenfor ernæringskokkeyrket. Du kan jobbe i kafeer, bedriftskantiner, skipsfarten, store offentlige institusjoner som på sykehus og i forsvaret, dagligvarehandelen, skoleverket og næringsmiddelindustrien.

  • • Tilberede mat i store kvanta
    • Sørge for en høy hygienisk standard i arbeidet
    • Bruke maskiner og annet utstyr, og gjøre enkelt vedlikehold
    • Følge budsjetter og bedriftsøkonomisk praksis i produksjonen
    • Sørge for riktige og varierte næringsmidler i retter og menyer

  • • Service og brukerbehandling
    • Produktmerking og matvaretrygghet

  • • God fysikk
    • Gode fagkunnskaper
    • Håndverksmessig dyktighet
    • Gode samarbeidsevner

 
 
 
 
Din mat er din medisin
— Hippokrates
 
 

Ernæringskokken ledige læreplasser

Sjekk gjerne også ut andre godkjente lærebedrifter.

Det er ikke sikkert at disse har ledige læreplasser for øyeblikket, men det kan kanskje være lurt å ta kontakt med de likevel.