311A5047-Edit.jpg
 

KOKKEFAGET

Som kokk kan du få jobb i hele verden, for kokker snakker egentlig samme «språk» – men med ulike dialekter. Kanskje du har lyst til å drive en liten restaurant selv? Eller ser du heller for deg et internasjonalt miljø på et stort hotellkjøkken? Kafé, catering, sykehus, skoler og Michelin-restauranter – kokkeutdanning er det bruk for alle steder.

 
 
 
 

Typiske arbeidsoppgaver for en kokk

Kokken lager selvfølgelig mat, men setter også opp menyer, planlegger innkjøp og velger ut råvarer. Dersom du jobber som kokk på et stort kjøkken, er det gjerne en kjøkkensjef som leder arbeidet og har ansvar for innkjøp og planlegging. Men ved et mindre kjøkken er dette oppgaver som kokken gjør selv.

Et kjøkken kan organiseres på flere måter

På et kjøkken skjer arbeidet raskt, og kokken jobber ofte i bra tempo. Mange retter skal tilberedes og serveres samtidig, og kokken må også ta hensyn til allergier og dietter. Du må regne med tidspress i denne bransjen.

Noen steder vil hver kokk ha ansvar for sin spesielle del av produksjonen, for eksempel å steke kjøtt, koke suppe, tilberede grønnsaker eller liknende. Ved større kjøkken er det ofte flere avdelinger, og arbeidet fordeles mellom kokker og assistenter.

Innblikk i en medlemsbedrift

Restauranten Rive Gauche er en av våre medlemsbedrifter. Se hva daglig leder Hilde, servitør Natalie og kokkelærling Lone forteller om bransjen og forholdet til opplæringskontoret i lærlingetiden.

 

Jobbmuligheter innenfor kokkeyrket

Det finnes svært mange muligheter innenfor yrket. Du kan jobbe i restauranter, kafeer, bedriftskantiner, skipsfarten, store offentlige institusjoner (for eksempel på sykehus og i forsvaret), dagligvarehandelen, skoleverket og næringsmiddelindustrien.

 
 
    • Rense og skjære kjøtt og fisk

    • Bearbeide grønnsaker

    • Lage supper og sauser

    • Steke kjøtt og fisk

    • En rekke andre typer tilbredning av mat

    • Sørge for en høy hygienisk standard i arbeidet

  • • Servering og gjestebehandling
    • Kvalitetskontroll og hygiene
    • Verktøy og tekniske hjelpemidler

  • • God fysikk
    • Gode fagkunnskaper
    • Håndverksmessig dyktighet
    • Gode samarbeidsevner

 
 
 

Det finnes ingen kjærlighet mer oppriktig
enn kjærligheten til mat
— George Bernhard Shaw
 
 

Kokk ledige læreplasser

Sjekk gjerne også ut andre godkjente lærebedrifter.

Det er ikke sikkert at disse har ledige læreplasser for øyeblikket, men det kan kanskje være lurt å ta kontakt med de likevel.