20230202_134236.jpg
 

 BAKERFAGET

Bakeren jobber med gjærdeiger og baker ulike brød og kakeprodukter. Arbeidet kan enten være både maskinell produksjon og manuelt arbeid. Bakeren produserer bakverk som brød, pizzabunner, kakeprodukter, boller og bagetter.

Bakerfaget er et gammelt håndverk som stadig utvikler seg. Derfor lærer bakeren å  beherske både tradisjonelle og nyere produksjonsmetoder.

 

Typiske arbeidsoppgaver for en baker

En baker produserer ulike bakeprodukt og jobber gjerne om natten, for å ha ferske produkter klar til salg om morgenen.

Bakeren har også ansvar for å vurdere kvaliteten på råvarene, sørge for at de blir oppbevart på riktig måte og vite næringsinnholdet. Det er bakerens oppgave å beskrive næringsinnhold og deklarere de ferdige produktene som selges.  

Som baker må man forholde seg til strenge hygieniske krav og bruke moderne produksjonsutstyr.

 

Jobbmuligheter som baker

Typiske arbeidsplasser for bakere er på bakeri eller konditori. Noen spesialiserer seg i automatiserte produksjonslinjer og jobber på store industribakeri. Andre jobber på mindre håndtverksbakeri.

En del bakere velger å starte for seg selv med egne utsalg eller egne bakeri.

    • Mathygiene, ernæring og ha god kunnskap om råvarer

    • Jobbe strukturert, nøyaktig og strukturert

    • Sørge for høy hygienisk standard i arbeidet

    • Kundebehandling og gjestekontakt

    • Bærekraft og reduser matsvinn

    • Verktøy og tekniske hjelpemidler

    • Interesse for mat

    • Å kunne bruke smaks- og luktesansene

    • God fysikk

    • Gode fagkunnskaper

    • Håndverksmessig dyktighet