BAKERFAGET
Bakeren jobber med gjærdeiger og baker ulike brød og kakeprodukter. Arbeidet kan enten være både maskinell produksjon og manuelt arbeid. Bakeren produserer bakverk som brød, pizzabunner, kakeprodukter, boller og bagetter.
Bakerfaget er et gammelt håndverk som stadig utvikler seg. Derfor lærer bakeren å beherske både tradisjonelle og nyere produksjonsmetoder.
Typiske arbeidsoppgaver for en baker
En baker produserer ulike bakeprodukt og jobber gjerne om natten, for å ha ferske produkter klar til salg om morgenen.
Bakeren har også ansvar for å vurdere kvaliteten på råvarene, sørge for at de blir oppbevart på riktig måte og vite næringsinnholdet. Det er bakerens oppgave å beskrive næringsinnhold og deklarere de ferdige produktene som selges.
Som baker må man forholde seg til strenge hygieniske krav og bruke moderne produksjonsutstyr.
Jobbmuligheter som baker
Typiske arbeidsplasser for bakere er på bakeri eller konditori. Noen spesialiserer seg i automatiserte produksjonslinjer og jobber på store industribakeri. Andre jobber på mindre håndtverksbakeri.
En del bakere velger å starte for seg selv med egne utsalg eller egne bakeri.
-
Mathygiene, ernæring og ha god kunnskap om råvarer
Jobbe strukturert, nøyaktig og strukturert
Sørge for høy hygienisk standard i arbeidet
-
Kundebehandling og gjestekontakt
Bærekraft og reduser matsvinn
Verktøy og tekniske hjelpemidler
-
Interesse for mat
Å kunne bruke smaks- og luktesansene
God fysikk
Gode fagkunnskaper
Håndverksmessig dyktighet