Melina W. Brekke "Årets Commis" under "Årets unge kokk 2021" forteller hvorfor hun ble lærling og læretiden (Copy)

Bilde hentet fra horecaytt (foto: Morten Holt)

Melina Wang Brekke er lærling på Bula Neo Bisto. Hun ble årets Commis under «Årets unge kokk 2021». Her forteller hun hvordan hun ble kokklærling, om å velge yrkesfag i stedet for Studiespesialisering, hvordan hun opplever læretiden og kommer med noen gode råd til nye lærlinger som akkurat har startet læretiden sin.

Jeg treffer Melina i anledning at hun stiller frivillig som oppvaskhjelp på opplæringskontoret, under to fagprøver.

Hvorfor  ville du jobbe som frivillig oppvaskhjelp hos oss i dag? 

Fordi jeg ville bli kjent på kjøkkenet her og se hvordan en fagprøve fungerer. Oppvask er en del av jobben. Jeg fikk snakket med sensorene og så hvordan fagprøven er i praksis. Nå føles ikke fagprøven så skummelt som før. Jeg har fått sett kjøkkenet, snakket med sensorene og sett hvordan ting gjøres.

Melina skal selv opp til fagprøve til våren.

 Hvordan ble du lærling på Bula og hva slags restaurant er det?

Jeg var veldig nysgjerrig på bransjen og ville prøvejobbe flere og bli kjent med bransjen fra innsiden. Jeg har beslutningsvegring og ville teste så mange jeg kunne før jeg takket ja til læreplass. Jeg prøvejobbet flere steder i Trondheim og Stavanger med og uten Michelin stjerne og ble tilbudt læreplass på flere. -Pust med magen sa mamma da, og prøv Bula først. Etter at jeg prøvejobbet der, kjente jeg at det var rette plassen for meg. Det var der jeg kjente at jeg trivdes aller best.

Melina forteller at Bula er annerledes og gjør ikke som andre forteller hun. Maten som serveres kan være uforventet for mange. Alle er velkomne om de kommer i finstas eller i dongeri. Gjestene vet ikke hva de får, for på Bula har man ikke menyer. Kokkene komponerer menyen.

-På denne måten får vi kokkene også utfordret oss selv og vi rullerer på arbeidsoppgavene som skal gjøres.

Det som er bra, fortsetter hun, er at vi har mat fra hele verden, ikke bare det franske f.eks. Den gode maten og vinen som serveres kommer fra alle verdenshjørner. Så ved å være lærling her, lærer jeg mattradisjoner fra hele verden. 

Etter hvert har jeg fått mer og mer ansvar og har hatt litt opplæringen på nye lærlingen også. Jeg lærer veldig mye på å lære bort. Jeg spør mye og er med på det jeg kan! Man må ta ansvar for egen læring og være sin egen Coach.

 Hva er det beste med å være lærling på Bula?

Folkene som jobber her, elsker jobben sin! Svarer Melina. Det er allsang på kjøkkenet hver dag.  Alle er i godt humør. Jeg føler meg hjemme her med en gang jeg kommer inn døra.

Hvordan har du selv forberedt deg til fagprøven?

Jeg kjenner noen som tok fagbrev i fjor og har snakket med dem. Ellers har jeg jobbet med oppgavene i kompetanseboka, lest og forberedt meg så godt jeg kan. I en periode nå, har alt fokus vært konkurranse. Nå skal jeg rette meg tilbake mot husmannskost, filetering av fisk og grunnleggende kokkelering igjen. 

Vurderer du kokk eller har interesse for matlaging, bør du teste og se om det er noe for deg. Ombestemmer du deg etterpå, ja da har du i alle fall fått nyttig kunnskap om å lage god mat -som er nyttig kunnskap å ha uansett”.

Hva vil du si til de som vurderer å bli Kokklærling, men er i tvil ?

Gjør det! Vurderer du kokk eller har interesse for matlaging, bør du teste det og se om det er noe for deg. Hvorfor ikke prøve det ut i 2 år og kos deg med noe du har interesse for? Du trenger ikke å bli kokk etterpå allikevel. Ombestemmer du deg, -ja da har du i alle fall lært å lage god mat, som er nyttig kunnskap for resten av livet. Det er ikke bortkastet uansett. Derfor: Prøv det!!

Vennene mine valgte studiespes. og jeg ble litt i tvil jeg og, for det er så mange som sier at man bør gå studiespesialisering for å få studiekompetanse, men det kan man gjøre etterpå ved påbygg. Men det kan man jo gjøre etterpå! Det er viktig å kose seg og gjøre noe man har lyst til her i livet. Hvis jeg ikke hadde testet kokkeyrket, hadde jeg jo ikke visst om det var noe for meg.

Følg magefølelsen uten å legge for mye vekt på hva andre sier. Vennene mine gikk en annen vei, men det som passer for de, er ikke sikkert passer for deg.

 Har du et godt råd til de som akkurat har startet som lærling?

Pust med magen! Jeg husker selv at det var så mange inntrykk å ta inn i starten. De tre første månedene syns jeg var tøffest. Etter å ha sittet 12 år på skole ble det pang inn i voksenlivet, med arbeidsgiver, jobb og mye å forholde seg til. Jeg begynte å tenke tilbake på når jeg satt på skolebenken og hadde lunsjpauser sammen med jevnaldrende. Jeg trivdes på jobb, men det var mange nye utfordringer. Jeg la press på meg selv og trodde kollegaene mine forventet like mye av meg som de andre ansatte. Det skal man ikke gjøre, for bedriften har ikke slike forventninger.