Fra lærling i Trondheim til kokk i Lisboa
Mia (22) startet som lærling i Trondheim. Nå jobber hun som kokk på en portugisisk restaurant i Lisboa og oppfordrer andre lærlinger til å gripe sjansen til å reise ut.
– Jeg fikk utrolig mye kunnskap av kollegene mine under læretiden, og kjente på stor mestring da jeg begynte å jobbe på Gubalari. Der fikk jeg venner for livet, forteller Mia.
Eventyr gjennom Erasmus+
Gjennom Opplæringskontoret fikk hun mulighet til å delta i Erasmus+-programmet to ganger. Først gikk turen til Frankrike i 2022, og sist til Portugal.
– Erasmus+-oppholdene har vært helt fantastiske. Det er spennende å lære om en helt annen matkultur, og det gir mye både faglig og personlig, sier hun.
Valget om å dra til Portugal kom av både kulturen, folket og et jobbtilbud hun ikke kunne si nei til.
Ny hverdag i Lisboa
I dag bor Mia i Lisboa, der hun nylig har fått sin egen leilighet. Hun jobber på restauranten Taberna Albricoque, kjent for tradisjonell portugisisk mat.
– Jeg jobber på varmstasjonen, der jeg lager hovedrettene. Det har vært både utfordrende og veldig gøy å få ansvar der, særlig når jeg måtte steppe inn for kollegaen som vanligvis har den rollen, forteller hun.
Arbeidsdagene er lange og annerledes enn hjemme i Norge, gjerne fra 10 til 16 og så på igjen fra 18 til midnatt. Men Mia har allerede vent seg til rytmen. På fritiden liker hun å utforske Lisboa, spise god mat og besøke kjæresten sin familie i Santarém.
Mer selvsikker – og klar for framtida
Oppholdet i Portugal har gjort Mia både mer faglig trygg og personlig selvsikker.
– Jeg har lært masse om portugisisk matkultur, og blitt mye mer selvstendig. Det har gitt meg en plan for framtida.
Hun håper flere lærlinger våger å ta et lignende steg.
– Jeg oppfordrer alle som er usikre på veien videre til å reise ut og oppleve noe nytt. Det har gitt meg masse inspirasjon og retning.
Om hun blir i Portugal permanent, reiser videre eller flytter hjem igjen, er fortsatt åpent. Akkurat nå tar hun én dag av gangen – med travle kvelder, høyt tempo og stadig nye utfordringer på kjøkkenet.