Det er aldri for seint å bli kokk
Rune (37) hadde aldri jobbet på kjøkken før han begynte i lære hos Gubalari. I august tar han fagbrev, og kan se tilbake på 3,5 år med action, mestring og ekstrem læring.
– Jeg var helt grønn da jeg begynte. Alt var nytt: utstyr, råvarer, tempo. Men det var bare å hive seg ut i det, og jeg ble tatt veldig godt imot, forteller Rune.
Veien inn i kokkefaget gikk via NAV og et samarbeid med Opplæringskontoret. Allerede dag to etter åpningen av Gubalari sto Rune på kjøkkenet, og der har han vært siden. Han har med andre ord vært med nesten helt fra starten, i en restaurant der det koker både på tallerkenene og rundt dem. Gubalari ligger i samme bygg som kunstsenteret K.U.K., midt i Trondheim sentrum, og er kjent for både høy puls og høy kvalitet.
– Her skjer det noe hele tiden. Det er variert, hektisk og veldig lærerikt. Du må planlegge godt, men samtidig være klar for det uforutsette – plutselig får vi inn 80 ekstra gjester. Da gjelder det å holde hodet kaldt og jobbe som et lag.
Rune beskriver læretiden som krevende, lærerik og morsom. Han har fått prøve seg på alt fra prep og planlegging til å ta imot dronninga – og vaske ned kjøkkenet etterpå. Han skryter av det gode arbeidsmiljøet på Gubalari, der alle behandles likt – uansett alder, erfaring eller bakgrunn.
– Det er mye mer enn bare matlaging. Du må være strukturert, løsningsorientert og tåle litt stress. Men det er også utrolig gøy. Jeg har lært ekstremt mye, takket være gode kolleger og flinke fagfolk som tar opplæring på alvor.
Etter fagbrevet er planen foreløpig å bli værende – og kanskje inspirere flere voksne til å ta steget.
– Det passer ikke for alle, men for mange flere enn man tror. Mulighetene er dessuten mange. Du kan jobbe i kantine, på restaurant eller kanskje på en cruisebåt. Uansett får du brukt hodet, hendene og hele deg. Og du lærer noe nytt hver dag.